روکش دندان
منظور از روکش دندان
منظور از روکش دندان در واقع سرپوشی به شکل دندان می باشد که بر روی دندان قرار گرفته و آن را می پوشاند تا شکل، اندازه، استحکام و ظاهر دندان شما بهتر شود. اغلب روکش دندان و یا بریج دندان مثل دندان مصنوعی پروتزهای متحرکی نیستند که شما بتوانید آنها را هر روز از دهان خود بیرون آورده و تمیز کنید، در اصل یک پروتز ثابت است که بر روی سطح دندان چسبانده می گردد و فقط دندان پزشک شما قادر است تا آن را جدا کند.
بیمارانی که از روکش دندان ثابت استفاده میکنند باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنند تا وضعیت دندانهای تکیهگاه آنها چک شود و نیز از هماهنگی ساختار دندان های خود مطمئن شوند.
آشنایی با انواع روکش دندان
• روکش های تمام فلزی
• آلیاژهای قیمتی
• آلیاژهای نیمه قیمتی
• آلیاژهای معمولی
• روکش سرامیکی دندان
• تمام سرامیک
• پرسلن جاکت کراون
• پرسلن های مدرن
• روکش زیرکونیا
• روکش های PFM ترکیب سرامیک و فلز (روکش چینی، باند شده به فلز)
• روکش دندان زیرکونیوم
در ادامه به توضیح مختصری درباره هر یک از انواع روکش های فوق می پردازیم:
روکش دندان تمام فلزی
تمام بخش پوششی از فلز ساخته شده که با توجه به نوع فلز بکار رفته شده در آلیاژ ،می تواند سفید رنگ یا زرد باشد. این روکش دندان بهترین نوع روکش دندان می باشد، زیرا تراش دندان اصلی شما بسیار کم می باشد به همین دلیل موجب ساییده شدن دندان های دیگر نمی گردد و چون کاملاً فیکس دندان می شود، عمر و ماندگاری بالایی خواهد داشت. و فقط یک عیب دارد و آن نیز نازیبا بودن ظاهر آن است.
روکش دندان از نوع سرامیکی
روکش های سرامیک کاملاً از نوعی چینی ساخته شده اند مانند پرسلن. این روکش ها معمولاً بسیار طبیعی به نظر می رسند زیرا فلزی در زیر آن استفاده نشده است و اگر کسی به آلیاژهایی که در فلز وجود دارد آلرژی داشته باشد، می تواند از این روکش ها استفاده کند. اما توجه داشته باشید که ساختار این نوع روکش دندان بسیار ضعیف است . به همین خاطر فقط در دندان های قدامی که زیبایی حائز اهمیت است استفاده می شوند.
روکش دندان PFM ترکیب سرامیک و فلز امروزه استفاده از این نوع روکش در مطب های دندانپزشکی زیبایی بسیار رایج است. قسمت فلزی آن دور تا دور دندان را می پوشاند و استحکام روکش محسوب می شود و چینی روی آن نیز زیبایی روکش است. استحکام آن در مقایسه با روکش سرامیکی بیشتر است. ماندگاری این روکش ها از
روکش دندان تمام فلز کمتر و از روکش دندان تمام سرامیک بیشتر است.
روکش دندان زیرکونیوم
روکش زیرکونیوم، یکی از انواع روکش های تمام سرامیک می باشد که با استفاده از فریم های زیرکونیومی مستحکم تر شده است. ساختار آن بسیار شبیه به PFM است ولی در هسته روکش، زیرکونیوم به کار رفته است که سفید است، به اندازه آلیاژهای فلزی و یا حتی بیشتر مستحکم است.
روکش دندان عصب کشی شده
در مواقعی که تاج دندان شما به شدت آسیب دیده است و با ترمیم ها و درمان های معمولی قابل محافظت و نگه داری نیست، نیاز به روکش دارد، مثلاً بعد از انجام عملیات عصب کشی (درمان ریشه). زیرا در این حالت نه تنها به دلیل پوسیدگی قسمت زیاد و وسیعی از تاج دندان از بین رفته است، بلکه پس از عصب کشی دندان خشک و شکننده می گردد و در این زمان اگر ترک کوچکی در تاج دندان باشد، موجب می شود تا دندان شکسته و به طور کامل از بین برود. روکش دندان، آن را در مقابل ضربه ها و نیروهای افقی و عمودی محافظت می کند و از شکنندگی دندان جلوگیری می کند.
از دیگر کاربردهای روکش دندان استفاده از آن برای زیبایی است. البته باید گفت که در این حالت از انواع خاص پروتزهای ثابت دندان جهت اصلاح و بهبود لکه ها و یا بد رنگی های دندان استفاده می کنند.
حتی در برخی موارد که تاج دندان آسیب دیده است و نشانه ها وعلایم ترک در دندان مشاهده میشود هم از روکش دندان استفاده می کنند. قابل ذکر است که از رایج ترین نشانه های این نوع آسیب که به تاج دندان وارد آمده است، احساس درد دندان در هنگام جویدن غذا است که دندانپزشکان معمولاً با انجام بررسی های دقیق دندان از تمامی جهات متوجه آن می شوند.